NOFF-mässan blev steget för export av KRAV-märkt

Mossagården odlar hampa på sin gård och de deltog på mässan Nordic Organic Food Fair i november 2019 för att marknadsföra sin ekologiska och KRAV-märkta hampaolja. Det visade sig vara ett lyckokast!

Mossagården är ett familjeföretag som bedriver odling, förädling och försäljning så att naturen och den biologiska mångfalden skyddas. Gården grundades vid laga skifte 1811, och verksamheten bedrivs med respekt för de kulturhistoriska byggnaderna. Engagemanget är tydligt och det, tillsammans med gårdens unika förutsättningar, ger produkter av högsta kvalitet. Engagemang är inte dock inte så lätt att känna igen för en konsument som står i en butik och vill göra ett hållbart val. Ebba-Maria Olson, som är VD på Mossagården Eko AB, menar att KRAV-märket är en väldigt synlig och tydlig ledstjärna till den ekologiska produkten, som fungerar bra för de konsumenter Mossagården riktar sig till i Sverige. 

Företaget vill dock utveckla sig och nå konsumenter även i andra länder. De är särskilt intresserade av att testa de hampaprodukter som de förädlar hemma på gården, av den egenodlade hampan. Mossagården valde mässan Nordic Organic Food Fair (NOFF) i november 2019 för att inleda sina exportförsök.

“Det är ju en nordisk ekomässa, inte ens en timme från gården. Det kändes som en väldigt lågt hängande frukt för att få bra kontakter i andra länder”, säger Ebba-Maria Olson, Mossagården Eko AB.

Mässan blev mycket lyckad för Mossagården; den gav många nya värdefulla kontakter i Sverige och framför allt nya kontakter och samarbeten utomlands.

Nordic Organic Food Fair 2019 blev en lyckad mässa för Mossagården Eko AB; flera nya kunder i flera länder.

“Mässan blev mycket lyckad! Vi kom igång direkt efter mässan med att exportera hampakakan, som är en restprodukt efter oljepressningen”, säger Ebba-Maria Olson, Mossagården Eko AB.

Omsorg om naturen och viljan att odla i symbios med den, är en del av vardagen för en ekologisk lantbrukare. Hampa är en gröda som bidrar till en hållbar utveckling på många sätt. Hampan är lättodlad och ger god skörd på många olika jordar, även sådana som anses magra. Den kan alltså odlas på marker som annars skulle hotas av till exempel igenväxning. Den tål torka och märkliga väderomslag bra och är därför en bra gröda när klimatförändringarna sätter in. Hampan binder vidare mycket kol i marken och fungerar som något av en kolsänka.

“Hållbar utveckling handlar också om hälsa”, säger Ebba-Maria Olson, och fortsätter: “Hampafröna är erkänt nyttiga, med en optimal balans av omega 3 och omega 6. Dessutom innehåller de alla nio essentiella aminosyror vi behöver tillföra kroppen varje dag! “

Hampan är också intressant eftersom växtens olika delar har många olika tillämpningar inom livsmedelsindustrin. Växtens fibrer kan också användas i textil- tillverknings- och byggindustri.

“Vi ser verkligen fram emot mässan i november och hoppas att vi kan knyta kontakt med partners som kan använda den här fina KRAV-certifierade hampan på helt nya sätt”, säger Ebba-Maria Olson.

Mossagården ser alltså NOFF inte bara som ett sätt att hitta nya kunder, utan också som ett sätt att skapa nya idéer när de möter nya kontakter. På det viset utvecklas företagets affärer även på längre sikt. Branschmässor som NOFF är också ett effektivt sätt att träffa befintliga kunder.

För mer information om Mossagården och deras produkter, kontakta:

Ebba-Maria Olson

Tfn: 046-855 44

info @ mossagarden.se

www.mossagarden.se

För mer information om att ställa ut på NOFF, kontakta

Melina Viking

040-668 84 42

mviking @ divcom.co.uk

www.nordicorganicexpo.com