Match making för att hitta produkter och leverantörer

Att hitta rätt leverantör är inte alltid så lätt. Ska man göra chips behöver man en helt annan potatis än om man ska göra pommes eller potatismos. Dagligvaruhandeln ställer krav på att produkten ska vara tillgänglig året om. Det innebär att du behöver flera leverantörer som i sin tur tar produkten från olika ställen, så att du är säker på försörjningen. Sedan var det oljan till chipsen. Den ska ha rätt temperaturtålighet så att frasigheten, eller knaprigheten blir precis som du tänkt, varje gång. Oljan måste ge rätt smak (eller ingen smak?). Alltihop ska dessutom vara odlat och hanterat i enlighet med de inköpskriterier du sätter upp, eller som myndigheterna sätter upp åt dig. Gör du ekologiska eller till och med KRAV-märkta produkter, så hamnar du snabbt i ett läge där de leverantörer som är möjliga faktiskt är rätt få. Sådant kan stoppa produkter, eller orsaka dyrbara leveransproblem.

I Moreganic Sourcing jobbar jag mycket med just dessa problem, men som tur är, är jag inte ensam. Även till exempel EU har ett arbete i sådan här frågor som kallas EEN, Enterprise Europe Network. En av de grejer de har specialiserat sig på är sk Match Making Events. Sådana events innebär att de som har något att sälja matchas mot specifika köpbehov. EEN arrangerar sedan möten mellan potentiella partners på en given plats vid ett visst tillfälle. Ett sådant event, inriktat på livsmedel, äger rum i Stockholm den 16-17 maj. I det här fallet äger Match Makingen samtidigt med en mässa, så det finns massor med leverantörer som har anmält sig, men nu hjälper jag EEN att hitta köpare. Det finns två fina strofer i den här kråksången;

  1. Det kostar inget att registrera sig och sitt intresse. Om du bokar möte med en leverantör, så måste du komma och lägga 25 min på mötet. Du får stå egna resor till Stockholm själv, och så där, men i övrigt ingen kostnad.
  2. EEN kommer att aktivera sitt nätverk för att verkligen hitta en leverantör av den råvara du söker. De finns i hela EU och känner massor med företag. Chansen att de ska lyckas är rätt stor.

När du är anmäld till eventet så får du möjlighet att ange:

  • Vilka tider som du har möjlighet
  • Exakt vilka produkter eller råvaror som du letar efter
  • Mer info om ditt företag eller organisation

Det spelar inte någon roll vad det är för slags företag du arbetar för; det kan vara stort eller litet, privat eller offentligt. Det spelar heller ingen roll vilken slags produkt du söker; konsumentförpackad, storköksförpackad eller lösvikt/bulk. På Moreganic jobbar vi ju med ekologiska produkter, men i det här fallet spelar inte heller det någon roll. Söker du en leverantör av något slags livsmedel, så skulle det här kunna vara ett extremt enkelt sätt att hitta leverantörer.

Om du själv är intresserad av detta event – hör av dig till mig på 076-353 04 77 eller johanc@moreganic.nu. Jag hjälper dig vidare till EEN och deras anmälningsfunktion. Nämnde jag att det är helt utan kostnad?

Ytterligare info finns i denna pdf: Food_match_may2018_sve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *